Przed Tobą zadanie, w którym jesteś nie tylko ekspertem HR, ale też analitykiem, strategiem, badaczem i kreatorem. Planowanie budżetu wymaga uwzględnienia wielu istotnych czynników, parametrów i wskaźników. Kwoty wynagrodzeń, podwyżki, premie oraz kwestie makroekonomiczne to tylko jedna strona medalu. Konieczne jest też zarezerwowanie środków na świadczenia pozapłacowe. Budżet benefitowy jest dobrze zagospodarowany wtedy, gdy pracownicy rzeczywiście chętnie korzystają z oferowanych usług. Co się sprawdzi na sto procent? 

Sytuacja ekonomiczna w Polsce i na świecie jest trudna zarówno dla małych, jak i dużych przedsiębiorców. Galopująca inflacja, regularne podwyżki cen żywności i usług drenują portfele pracowników, ale i zatrudniający muszą się mocno liczyć z kosztami i wydatkami. Pracodawcy stają przed kolejnymi wyzwaniami finansowymi, dotyczącymi choćby wysokości wynagrodzeń i zaspokojenia potrzeb pracowników. Zaoferowanie czegoś więcej, co przyciągnie talenty i pozwoli zatrzymać specjalistów na dłużej, to jeden z głównych celów, niezależnie od tego, czy mowa o kilkunastoosobowej rodzimej firmie, czy międzynarodowej korporacji.

Planowanie budżetu – o czym pamiętać? 

Jeśli czeka Cię planowanie budżetu, postaraj się poświęcić temu zadaniu należytą uwagę. Obserwacja, analityka danych, wyciąganie wniosków i wymiana zdań są tutaj konieczne i sprzyjają podejmowaniu przemyślanych decyzji.

  1. Wykonaj analizę i spójrz szerzej

W planowaniu wydatków na pracownika należy uwzględnić szerszą perspektywę. Analiza czynników makroekonomicznych (np. parametrów udostępnianych przez GUS, takich jak poziom PKB oraz inflacji, zmiany średniego i minimalnego wynagrodzenia, czy aktualny poziom bezrobocia w konkretnym regionie) pozwoli zaplanować koszty adekwatne do wymagań i potrzeb. Trudno wybrać dodatki do pensji, nie znając dokładnych danych i ekonomicznych prognoz ekspertów. Tymczasem od tego właśnie zależy, jak będą wyglądać możliwości organizacji oraz oczekiwania finansowe i pozapłacowe pracowników.

  1. Pamiętaj o celach rozwojowych

Poza obowiązkowymi szkoleniami, które muszą odbyć się w danym roku, dobrze jest położyć akcent na zdobywanie i poszerzanie kompetencji zawodowych. Reskilling i upskilling to ważne trendy, którym warto wyjść naprzeciw. Pracodawcy, którzy chcą się pochwalić ciekawą ofertą zatrudnienia, powinni zapewnić dostęp do rozwoju. Kursy, warsztaty czy szkolenia powinny być spójne z planami rozwojowymi firmy i potrzebami dotyczącymi np. nowych kwalifikacji, uprawnień i umiejętności pracowników.

  1. Zadbaj o komfort, zmotywuj do pracy: postaw na benefity

Jednym z wyzwań rynkowych jest niedobór specjalistów w niektórych branżach. Aby przyciągnąć talenty, warto zaproponować atrakcyjne świadczenia pozapłacowe, dopełniające ofertę finansową. Na jakie benefity warto przeznaczyć środki? Na takie, które wpłyną na motywację, poprawią dobrostan i odciążą pracowniczy portfel. Karty przedpłacone Sodexo (klasyczne i wirtualne) to rozwiązanie, które daje swobodę wyboru i zapewnia prywatność, ponieważ to użytkownik decyduje, na co przeznaczy przekazane środki. Popularnością cieszy się także dofinansowanie posiłków w pracy. To doskonały sposób, by wzmocnić zdrowie oraz zwiększyć produktywność i zaangażowanie. Chętnie korzystają z niego zarówno pracownicy fizyczni, jak i biurowi, którzy pracują stacjonarnie, zdalnie lub w modelu hybrydowym.

Ramka

Czy wiesz, że…

dofinansowanie posiłków jest pożądane przez 76% pracowników? Korzystając z Karty Lunch Pass, można zjeść posiłek w lokalu gastronomicznym, w zakładzie pracy albo podczas pracy zdalnej. Rozszerzony wariant zakłada opcję zakupów spożywczych – pracownik płaci wówczas kartą w dowolnym sklepie, a z wybranych produktów przygotowuje ulubione danie w domu.

  1. Mądrze szukaj oszczędności

Szukając pomysłów na optymalizację kosztów, nie warto rezygnować z budżetu na rozwój czy benefity pracownicze. Brak inwestycji w te kategorie może zemścić się spadkiem zaangażowania, gorszymi wynikami lub wzmożoną rotacją, a to wszystko oznacza dla firmy jedno: straty finansowe. Oszczędnością może być zakup szkolenia dla większej liczby osób z zespołu, co pozwoli na wynegocjowanie korzystniejszej ceny. Jeszcze inną drogą jest zwolnienie z oskładkowania ZUS w przypadku dofinansowania posiłków. Obecnie kwota ulgi wynosi 300 zł na pracownika. To dla pracodawcy roczna oszczędność w wysokości 737 zł na jedną osobę. Warto też wiedzieć, że karty przedpłacone nie podlegają opodatkowaniu VAT.

  1. Pytaj, analizuj i modyfikuj

Najlepiej swoje potrzeby określą sami pracownicy. Przed rozpoczęciem prac nad planami budżetowymi warto zapytać ich o zdanie, potrzeby i pomysły, np. w ramach badania satysfakcji pracowniczej. Dla pracodawców, którzy chcą umożliwić pracownikom wybieranie świadczeń na bieżąco, dedykowane są specjalne platformy online, takie jak Sodexo Select.

 

Wypełnij formularz już teraz!
Zainteresowała Cię nasza oferta? Wypełnij formularz poniżej, a skontaktujemy się z Tobą, by porozmawiać o Twoich potrzebach i zaproponować najnowocześniejsze i najciekawsze rozwiązania na rynku.