Dobra kondycja fizyczna i psychiczna pracowników pozytywnie oddziałuje na ich zaangażowanie w realizację obowiązków zawodowych oraz wydajność pracy, którą wykonują. Widać, że świadomość w tym zakresie rośnie, dlatego coraz częściej w firmach wdrażane są programy zakładające wszechstronną troskę o dobrostan kadry pracowniczej. Istotnym elementem tych projektów jest dofinansowanie posiłków. Trzeba jednak pamiętać, że owocowe czwartki już nie wystarczają – pracodawcy powinni stawiać na konsekwencję w działaniu i każdego dnia zapewniać podwładnym dostęp do sycących oraz pożywnych posiłków. Jak skutecznie wspierać swój zespół w budowaniu korzystnych dla zdrowia przyzwyczajeń? Pomóc w tym mogą bony oraz karty żywnościowe. To idealny moment, żeby odkryć potencjał tego pożądanego przez pracowników benefitu!

Najedzony pracownik to efektywny pracownik!

Aby sprostać codziennej, ośmiogodzinnej (a czasem nawet dłuższej) aktywności zawodowej, niezbędna jest energia do działania. Można ją uzyskać na przykład poprzez spożywanie pełnowartościowych posiłków, przygotowywanych ze starannie dobranych składników. Niestety praktyka pokazuje, że nawyki żywieniowe polskich pracowników bardzo często odbiegają od ideału. Oczywiście są osoby, dla których zbilansowana dieta to priorytet, a systematyczna aktywność fizyczna stanowi standard, aczkolwiek w większości przypadków ludzie nie przywiązują zbyt dużej uwagi do zdrowego stylu życia.

Z czego może wynikać ten problem? Przyczyn jest wiele, a jedną z kluczowych kwestii stanowi ciągły pośpiech – brak czasu na przygotowywanie w domu drugiego śniadania lub lunchu, czy zbyt krótkie przerwy w pracy niepozwalające udać się do pobliskiego sklepu lub punktu gastronomicznego. Nadmiar powierzonych obowiązków zawodowych sprawia, że pracownicy jedzą w biegu, sięgają po nudne kanapki, czy wysokoprzetworzone, gotowe dania. Ich dieta jest monotonna oraz uboga pod kątem odżywczym, brakuje w niej owoców i warzyw – zamiast tego wybierane są kaloryczne słodkie lub słone przekąski. Spory mankament stanowi ponadto nieregularne spożywanie posiłków, jak również niewystarczające nawadnianie organizmu. Receptą na te problemy jest prosta w użyciu karta żywieniowa.

Dofinansowanie posiłków dla pracowników – benefit służący całej organizacji!

Jakie zalety wynikają ze stosowania kart oraz bonów żywnościowych o określonej wartości? Z punktu widzenia pracowników dostrzegalne są następujące korzyści: poprawa samopoczucia i stanu zdrowia, większa motywacja oraz zmniejszona nieobecność z powodu choroby. Atutem jest także swoboda wykorzystania tego benefitu i możliwość samodzielnego wyboru miejsca, czasu oraz rodzaju ulubionego posiłku. Przekazane w taki sposób środki to realne wsparcie dla domowych budżetów pracowników, co współcześnie, w obliczu rosnących wydatków, stanowi ważne wsparcie.

Z jakich zysków mogą cieszyć się pracodawcy, którzy zdecydują się postawić na to narzędzie? Do najistotniejszych profitów zalicza się: poprawę wizerunku firmy, wyróżnienie się na tle konkurencji, zyskanie uznania w oczach pracowników, którzy czują się docenieni oraz optymalizację kosztów firmy (od marca tego roku wartość środków przekazanych na ten cel jest wolna od składki ZUS do kwoty 300 złotych miesięcznie na jednego pracownika).

Karty żywieniowe dla pracowników – doskonale widać, że jest wiele dobrodziejstw płynących z zastosowania takiego rozwiązania. Dlatego postaw na ten atrakcyjny benefit i poprzez odpowiednią organizację dnia pracy stwórz zespołowi warunki sprzyjające jego wykorzystaniu. Promocja zdrowego trybu życia w firmie to inwestycja w przyszłość.

Wypełnij formularz już teraz!
Zainteresowała Cię nasza oferta? Wypełnij formularz poniżej, a skontaktujemy się z Tobą, by porozmawiać o Twoich potrzebach i zaproponować najnowocześniejsze i najciekawsze rozwiązania na rynku.