sodexo_food16_theme_banner

W listopadzie 2022 r. Sodexo zobowiązało się osiągnąć Net Zero do 2040 r., stając się pierwszą firmą świadczącą usługi gastronomiczne, która tak mocno zaangażowała się w walkę ze zmianami klimatycznymi.  

Sodexo przyspiesza podróż rozpoczętą w 2017 r. – osiągnięcie -34% redukcji emisji gazów cieplarnianych do 2025 r. (w porównaniu z poziomem z 2017 r.), co jest celem zatwierdzonym przez inicjatywę Science-Based Targets (SBTi). To zobowiązanie Net Zero, promujące pożądaną zdrową żywność i roślinną wiedzę kulinarną naszych szefów kuchni, wzmacnia naszą pozycję jako światowego lidera w dziedzinie zrównoważonej żywności i cenionych doświadczeń.

Zaangażowanie całego łańcucha wartości 

99% naszych emisji ma charakter pośredni i pochodzi z łańcucha dostaw, zużycia energii w zakładach klientów oraz marnotrawstwa żywności. Tym samym ograniczenie emisji gazów cieplarnianych przez Grupę Sodexo o 90% będzie wymagało stopniowej i głębokiej transformacji jej działalności, mającej wpływ na cały nasz łańcuch wartości. Dlatego Sodexo osiągnie ten cel poprzez zaangażowanie wszystkich swoich interesariuszy: pracowników, klientów, konsumentów, dostawców i partnerów. 

4 dźwignie umożliwiające wspólne ograniczenie emisji gazów cieplarnianych:

Working-with-suppliers-Banner-Card

Współpraca z dostawcami

Uznajemy naszą odpowiedzialność za promowanie zrównoważonych praktyk rolniczych i wspieranie wysiłków naszych dostawców, współpracujemy z naszymi dostawcami w celu zmniejszenia ich emisji dwutlenku węgla poprzez właściwy wybór produktów i działania dostawców. Zobowiązujemy się do stworzenia do 2030 r. globalnego łańcucha dostaw wolnego od wylesiania i konwersji w odniesieniu do następujących produktów priorytetowych: olej palmowy, soja, wołowina i produkty papierowe. Sodexo będzie w dalszym ciągu koncentrować się na rozwoju lokalnego zaopatrzenia i krótkich łańcuchów dostaw. 

Training-Teams-Banner-Card2

Szkolenie i angażowanie naszych zespołów

Aby dostarczać naszym klientom i konsumentom zrównoważone, smaczne, zdrowe i pożądane rozwiązania, opracowaliśmy definicję posiłku „niskoemisyjnego” jako takiego, którego produkcja generuje 0,9 kg CO2e lub mniej. W oparciu o tę definicję oraz wiedzę i pasję naszych szefów kuchni opracowujemy nowe przepisy, aby do 2030 r. 70% naszych dań głównych mogło być oznaczonych jako „niskoemisyjne”. Rozpoczęły się już konkretne inicjatywy „Future 50 Foods”, Sustainable Chef Challenge oraz przygotowujemy narzędzia do oceny emisji dwutlenku węgla generowanej przez każde danie.

Reducing-client-energy-Banner-Card

Zmniejszanie zużycia energii przez naszych klientów

Nasze wysiłki mające na celu redukcję emisji generowanych przez naszą działalność mają bezpośredni wpływ na emisję naszych klientów. Stale udoskonalamy nasze metody pracy, aby zmniejszać zużycie energii. W tym celu do 2027 r. przeszkolimy 100% kierowników naszych jednostek w zakresie energooszczędnych praktyk. Ponadto, zadbamy o to, aby wszystkie oferty żywnościowe uwzględniały świadomość energetyczną. Jako członek RE100 zobowiązujemy się do korzystania wyłącznie z energii odnawialnej w naszej bezpośredniej działalności do 2025 roku i zachęcamy naszych klientów do przyjęcia tego samego podejścia, wykorzystując nasze oferty w zakresie zarządzania energią. 

Reducing-food-waste

Przyspieszenie walki z marnowaniem żywności

Aby ograniczyć marnowanie żywności, rozszerzamy wdrażanie naszego programu WasteWatch na 85% naszych jednostek do 2025 r. WasteWatch spowoduje redukcję strat żywności o 50% do 2025 r. Ponadto, aby inspirować, podtrzymujemy nasze zaangażowanie jako członek-założyciel Międzynarodowej Koalicji na rzecz Odpadów Żywnościowych (IFWC) i członek koalicji Champions 12.3.