W pracy spędzamy zazwyczaj 8 godzin dziennie, przez 5 dni w tygodniu. Nic więc dziwnego, że większość naszych posiłków zjadamy właśnie tam. Niestety stres, jedzenie w różnych porach lub niejedzenie cały dzień sprawiają, że po powrocie do domu czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni i głodni. Bardzo często towarzyszą nam też przykre tego efekty jak spadek energii, motywacji, rozdrażnienie oraz problemy ze snem. A gdyby w pracy organizowana była przerwa na lunch, a w dodatku posiłek byłby dofinansowany przez pracodawcę? Wtedy nasza wydajność w pracy oraz stan zdrowia mogłyby wyglądać zupełnie inaczej.

Kuchenne rewolucje, czyli co lubimy jeść w pracy?

W ciągu kilku ostatnich lat Polacy stali się wielbicielami wszelkich programów związanych ze sztuką kulinarną. Obecnie nawet dzieci mają swoją edycję popularnego show, w którym chwalą się umiejętnościami gotowania, pieczenia i duszenia wymyślnego jedzenia. Jak jednak radzimy sobie w temacie gotowania na co dzień?
W przeprowadzonych przez jeden z popularnych serwisów rekrutacyjnych badaniach odpowiedzi na pytanie: “co jesz na lunch w pracy?” wyglądały następująco:[1]

  • 56% ankietowanych zadeklarowało, że codziennie przynosi jedzenie ze sobą. Do ich lunchboxów trafiają najczęściej: sałaty, owoce, makarony, kasze z dodatkami oraz tradycyjne potrawy polskiej kuchni;
  • 42% osób pracujących nie przynosi ze sobą jedzenia;
  • 15% Polaków w ogóle rezygnuje z jedzenia w pracy, ankietowani twierdzą, że nie mają na to po prostu czasu;
  • 12% decyduje się na jedzenie obiadu na mieście;
  • 8% badanych deklaruje zakup jedzenia z firm gastronomicznych, np. od Pana Kanapki;
  • 8% przyznaje się, że je cokolwiek, np. słodkie batoniki, byle zaspokoić głód.

Jak widać, pomimo tego, że Kodeks Pracy w artykule 134 jasno określa, że każdej osobie spędzającej co najmniej 6 godzin w pracy przysługuje 15-minutowa przerwa na posiłek, nie zawsze przekłada się na rzeczywistość.

Lunch w pracy. Dlaczego jest tak ważny?

Dlaczego regularne spożywanie posiłków jest aż tak ważne? Musimy pamiętać, że odżywianie stanowi podstawę naszego dobrego samopoczucia, a pomijanie posiłków czy zastępowanie ich słodyczami może prowadzić do poważnych komplikacji związanych ze zdrowiem. Otyłość, cukrzyca, podwyższony cholesterol czy wysokie ciśnienie to tylko niektóre z efektów niezdrowej diety. Dlatego warto zadbać o zdrowy posiłek w pracy.

Jako pracodawcy również powinniśmy zdawać sobie z tego sprawę. Zdrowy i dobrze odżywiony pracownik będzie o wiele bardziej wydajny niż ten, który nie ma czasu zjeść i chociaż przez chwilę odpocząć. Pełnowartościowy posiłek w pracy podnosi wydajność aż o 20%. Ponadto pracownicy, którzy mogą spokojnie zjeść, są mniej nerwowi, mają lepszy humor i nastawienie, a to bezpośrednio przekłada się na atmosferę w zespole.

Jak zadbać o posiłki swoich pracowników?

Wniosek jest jeden. Im lepiej zadbasz o to, by Twoi pracownicy jedli zdrowo i pożywnie w pracy, tym lepiej funkcjonujący zespół otrzymasz.
Dzięki karcie Sodexo Lunch Pass Twoi pracownicy otrzymują możliwość sfinansowania swoich posiłków w dowolnych lokalach gastronomicznych. Ponadto, mogą również korzystać z zamawiania jedzenia przez Internet – także do biura. Karta ma również możliwość wygodnych i szybkich płatności zbliżeniowych. Dzięki temu Twoi pracownicy poczują się zaopiekowani oraz docenieni, a Ty otrzymujesz kwotę 190 zł wolną od składki ZUS. W skali roku możesz zaoszczędzić na jednym pracowniku nawet do 462 zł rocznie!

Ponadto zyskujesz:

  • O 20% bardziej zmotywowany zespół;
  • O 27% mniejszą absencję w pracy z powodu zwolnień lekarskich;
  • Pozytywny wizerunek w oczach obecnych oraz przyszłych kandydatów.

Jak zaspokoić różnorodne potrzeby żywieniowe pracowników i tym samym zwiększyć ich motywację? Znajdź odpowiedzi na te i inne pytania w materiale przygotowanym przez ekspertów z Sodexo Benefits and Rewards Services.

Wypełnij formularz już teraz!
Zainteresowała Cię nasza oferta? Wypełnij formularz poniżej, a skontaktujemy się z Tobą, by porozmawiać o Twoich potrzebach i zaproponować najnowocześniejsze i najciekawsze rozwiązania na rynku.